Gulasz rybny z groszkiem - świetny sposób na rybę!

2021-03-29
Gulasz rybny  z groszkiem - świetny sposób na rybę!
Autor: Shutterstock Gulasz rybny z groszkiem - doskonały pomysł dla tych, którzy nie przepadają za klasyczną rybą smażoną.
łatwy
30 min
4

Gulasz rybny z groszkiem to sposób na rybę dla tych, którzy nie lubią ryb smażonych. Co prawda rybę do tej potrawy także obsmażamy, ale w połączeniu z sosem jej smak staje się delikatniejszy i mniej rybny. Po prostu pycha!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 75 dag  filetów z ryb morskich
  • 5 dag mąki
  • 10 dag cebuli
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 15 dag zielonego groszku
  • łyżeczka słodkiej pparyki
  • 2 szklanki bulionu  warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w połowie mąki.
  • Smażymy na oleju i pozostawiamy w cieple.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, oprószamy mąką i dodajemy koncentrat.
  • Wlewamy bulin, dodajemy groszek i gotujemy do miękkości.
  • Wkładamy rybę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.  Gotujemy kilka minut na bardzo małym ogniu. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.