Pieczone burgery rybne - idealny sposób na rybę!

2021-05-21
Pieczone burgery rybne
Autor: Shutterstock Pieczone burgery rybne można podać w bułce z dodatkami.
łatwy
40 min
4

Pieczone burgery rybne to znakomity sposób na rybę, która ryby nie przypomina. W ten sposób można przemycić nieco zdrowej i pożywnej ryby do diety tych, którzy za nimi nie przepadają. Gotowe burgery można podawać w bułce lub jako klasyczne kotleciki.

SKŁADNIKI

  • 600 g filetów białej ryby, np. dorsza
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno mielonych płatków owsianych
  • ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1-2 łyżki oleju
  • łyżeczka gotowej przyprawy do ryb

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyć i posiekać w malakserze (lub w maszynce do mięsa).
  • Wbić jedno jajko, dodać posiekany czosnek oraz natkę, mielone płatki owsiane oraz wszystkie przyprawy.
  • Masę dokładnie wymieszać, powinna być mniej więcej, jak na kotlety mielone. Gdyby była za rzadka, można dosypać jeszcze odrobinę płatków.
  • W malakserze rozdrobnić płatki kukurydziane na panierkę, wsypać do miski lub głębokiego talerza. Do innego talerza wbić jajko i roztrzepać je.
  • Z utworzonej rybnej masy formować burgery, obtoczyć je najpierw w płatkach, potem w jajku i na końcu znowu w płatkach. Opanierowane burgery układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Skropić olejem i piec w temp. 190°C przez około 20 minut, w połowie obracając każdego burgera na drugą stronę. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?