Sandacz na szpinaku z kremem z porów: inspiracja Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
Sandacz na szpinaku
Autor: Shutterstock Sandacz na szpinaku wg przepisu Magdy Gessler smakuje znakomicie.
łatwy
35 min
4

Wypróbuj przepis Magdy Gessler na filet sandacza z kremem porowym, serwowany na świeżym szpinaku. To danie rybne Magda Gessler proponuje na świąteczny obiad, ale potrawa jest tak smaczna, że z pewnością pojawi się na twoim stole nie tylko podczas świąt. 

Polecamy również

Sandacz zapiekany z cebulą

Sandacz w jarzynach

Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami

Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree

Sandacz korzenny

Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem

Sandacz podany na pęczaku z kurkami

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z sandacza
  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml białego półwytrawnego wina
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 małe cytryny
  • sól
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • W tym czasie opłucz i odsącz szpinak i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.
  • Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną.
  • Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.
  • Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.
  • Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.
Zuzanna Lubart