Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

2021-09-23
Siostra Anastazja
Ryba zapiekana w śmietanie
Autor: Shutterstock Ryba w białym sosie to delikatne danie idealne na piątkowy obiad.
łatwy
50 min
4

Do ryby zapiekanej w śmietanie najbardziej nadają się ryby o delikatnym mięsie, jak np. dorsz lub łosoś. Zapiekanka ma wyborny smak i aromat, a dzięki użyciu ryby morskiej jest bardzo zdrowa. Przepis siostry Anastazji na zapiekaną w śmietanie rybę to jeden z naszych topowych przepisów na rybne dania obiadowe.

Zobacz też:

Ryba po królewsku wg siostry Anastazji

Ryba zapiekana w jarzynach: przepis siostry Anastazji

Ryba smażona: 5 błędów najczęściej popełnianych podczas smażenia ryby

SKŁADNIKI

  • 30 dag filetu z ryby
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany
  • 5 dag sera żółtego twardego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonego zielonego koperku
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet rybny pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Śmietanę wymieszać z serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach, dodać koperek i doprawić do smaku.
  • Do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem – przełożyć usmażone ryby, a wierzch zalać przygotowaną wcześniej śmietaną.
  • Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 150-170ºC przez ok. 15 min. Podawać na gorąco jako przekąskę lub samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Siostra Anastazja