Ryba zapiekana z warzywami w sosie cytrynowo-pieprzowym

2021-03-29
Ryba zapiekana z warzywami w sosie cytrynowo-pieprzowym
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Delikatna białą ryba pod pierzynką z warzyw i skąpana w aromatycznym pieprzowym sosie z cytrynową nutą. Rewelacyjne danie do przygotowania w kilka chwil.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 g filetów rybnych
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka)
  • 200 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • koperek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i oprósz pieprzem cytrynowym.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i ułóż w nim rybę.
  • Przykryj warstwą warzyw i zalej śmietaną wymieszaną z marynowanym pieprzem, solą i posiekanym koperkiem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 min.