Chałwa z kaszy manny - tradycyjny turecki deser z grysiku

2021-03-29
Chałwa z kaszy manny
Autor: Shutterstock Irmik helvasi to tradycyjny turecki deser.
łatwy
25 min
4

Irmik helvasi to popularny turecki deser przygotowywany ze zrumienionej na maśle kaszy manny z dodatkiem migdałów i cynamonu. W smaku przypomina nieco chałwę, choć ma mniej suchą konsystencję.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,75 kostki masął
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 100 g siekanych migdałów
  • cynamon
  • cukier puder
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier rozpuścić w mleku, zagotować, zdjąć z ognia.
  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać do niego kaszę i zrumienić na złoto (cały czas mieszać).
  • Dodać migdały i gotować jeszcze 5 min nie przerywając mieszania.
  • Zdjąć z ognia i powoli dolewać mleko cały czas mieszając trzepaczką.
  • Całość ponownie zagotować i pozostawić jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.
  • Niewielkie foremki opłukać zimną wodą i przelać do nich masę. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem i cynamonem
  •