Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

2021-03-29
Deser staropolski z jabłek
Autor: Shutterstock Deser staropolski z jabłek pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo.
łatwy
20 min
4

Deser staropolski z jabłek jest nie tylko pyszny, ale do tego udowadnia, że nasze babcie i prababcie znakomicie znały trend "zero waste". Wykorzystanie czerstwego pieczywa do przygotowania smacznego deseru jest na to najlepszym przykładem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 winne jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 kromki suchego razowego chleba
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • garść rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać w rondelku z miodem i cukrem wanilinowym i smażyć 10 min. na małym ogniu.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Chleb zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Gdy jabłka wystygną wymieszać je ze startym chlebem i połowa bitej śmietany. Przełożyć do pucharków i schłodzić.
  • Podawać udekorowane bitą śmietaną i sparzonymi rodzynkami.