Domowe lizaki: jak zrobić zdrowe lizaki bez syropu kukurydzianego

2021-03-29
Domowe lizaki: jak zrobić zdrowe lizaki bez syropu kukurydzianego
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Domowe lizaki to pyszna zabawa dla dzieci i dorosłych. Lizaki zrobione w domu nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Proponujemy lizaki truskawkowe, ale możecie zrobić dowolne, dodając ulubione soki. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki soku truskawkowego, wyciśniętego ze świeżych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/8 łyżeczki soli kwasu winowego (opcjonalnie, jako stabilizator)
  • naturalny barwnik czerwony
  • patyczki drewniane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wymieszać z sokiem truskawkowym, sokiem cytrynowym i ewentualnie z solą kwasu winowego. 
  • Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop. 
  • Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.
  • Zdjąć z ognia syrop. Dodać ekstrakt wanilii i kilka kropel barwnika. Wymieszać. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wylać w odstępach porcje syropu. W zastygającą masę włożyć drewniane patyczki. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.
  • Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.