Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem

2021-03-29
Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem
Autor: Shutterstock Francuskie jabłka dmuchane z calvadosem to znakomity deser z pieczonych jabłek.
łatwy
20 min
4

Wybitnie jabłkowy deser - połówki winnych jabłek nadziewane farszem z jabłek i jabłkowego likieru z cukrem. Wszystko znakomicie do siebie pasuje i smakuje obłędnie. Oto przepis na francuskie jabłka dmuchane.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 twardych winnych jabłek
  • 6 białek
  • 75 g calvadosu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z litra wody i niepełnej szklanki cukru zagotować syrop, przestudzić i dodać  do niego połowę alkoholu.
  • Jabłka przekroić na pół, ułożyć w salaterce, skropić sokiem z cytryny i zalać syropem, odstawić na 3 godziny.
  • Po tym czasie z jabłek usunąć gniazda nasienne i wydrążyć nieco miąższu, tak aby przy skórce pozostało go ok 2 cm.
  • Z białek ubić pianę. Wydrążony miąższ zmiksować z pozostałym cukrem i calvadosem i zmieszać z pianą z białek.
  • Kremem wypełnić połówki jabłek, ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i piec 15 min w temperaturze 180 st. C.