Glazurowanie owoców - jak przygotowac owoce glazurowane

2021-03-29
Glazurowanie owoców
Autor: Shutterstock Glazurowane owoce to świetny dodatek do ciast i deserów.
łatwy
20 min
4

Glazurowane owoce świetnie sprawdzają się jako dekoracja ciast i deserów, można nimi nadziewać naleśniki. Doskonale komponują się także z sałatkami ze świezy6ch owoców egzotycznych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g owoców (pomarańcze, winogrona, gruszki, ananas, papaja, mandarynki, itp)
  • 100 g cukru
  • 200 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć i osączyć.Obrać, podzielić na niewielkie cząstki.
  • Na patelnie wlać wodę i rozpuścić w niej cukier.
  • Poczekać aż płyn się zezłoci, zmniejszyć ogień i gotować do utworzenia się lśniącej glazury.
  • Dodać owoce i potrząsnąć energicznie patelnią, aby wszystkie cząstki pokryły się glazurą. Zdjąć z patelni.