Pijani rycerze - pomysł na deser z czerstwego chleba i reszek wina

2021-03-29
Pijani rycerze
Autor: Shutterstock Pijani rycerze to stary przepis w nowoczesnym duchu "zero waste"
łatwy
10 min
4

Zostało ci z wieczornego przyjęcia trochę wczorajszego chleba i resztki czerwonego wina w butelce> To najlepszy moment na przyrządzenie pijanych rycerz. Resztki się nie zmarnują, a ty będziesz miec pyszny deser.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb zalać w naczyniu winem i poczekać aż nasiąknie.
  • Gdy pieczywo "wypije" cały płyn każda kromkę obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  • Smażyć w sporej ilości oleju na złoto. Podawać posypane cukrem i cynamonem.