Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami: najlepszy przepis na letni deser

2021-03-29
Placuszki z ryżu i twarogu z jabłkami
Autor: Shutterstock Placuszki z ryżu i twarogu z jabłkami
łatwy
30 min
4

Placuszki z ryżu i twarogu na słodko z jabłkami to lekki deser. Ten rodzaj ryżowej leguminy w postaci placków smażonych na oleju lub mieszance masła i oleju smakuje każdemu. Przed Państwem najlepszy przepis na letni deser z ryżu, twarogu i jabłek. Zachęcamy do spróbowania!

Polecamy desery z ryżu:

Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu

Cynamonowo-waniliowe racuszki z gotowanego ryżu

Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka
  • 60 g ryżu krótkoziarnistego
  • 50 g twarogu
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować na mleku ze szczyptą soli gęsty ryżowy kleik. Schłodzić.
  • Do ostudzonego kleiku dodać rozmącone jajko, rozdrobniony twaróg i starte lub drobno pokrojone jabłko, oraz cukier. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, kłaść po 1 łyżce masy i smażyć z obu stron do zrumienienia.
  • Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawać póki ciepłe.