Tiramisu cytrynowe: przepis na orzeźwiającą wersję tiramisu

2021-03-29
Magda Kazimierczuk
Tiramisu cytrynowe: przepis na orzeźwiającą wersję tiramisu
Autor: thinkstockphotos.com Do przygotowania tiramisu potrzebujesz przede wszystkim sera mascarpone. Jest to ser pochodzący z północnego regionu Włoch - Lombardii.
średni
25 min
4

Tiramisu to pyszny, włoski deser, który swoją świetność zawdzięcza przede wszystkim serkowi mascarpone. Tiramisu  cytrynowe to  bardziej orzeźwiająca wersja tego klasycznego włoskiego deseru

Do przygotowania tiramisu potrzebujesz przede wszystkim sera mascarpone. Jest to ser pochodzący z północnego regionu Włoch - Lombardii. Produkowany jest ze śmietany. Ma postać gęstego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego, w zależności od gatunku. Smak słodki, śmietankowy, przypominający trochę smak masła. Kwaśnieje zaledwie po kilku dniach, z tego powodu powinien być spożywany jako świeży.

SKŁADNIKI

  • 80 g cukru 
  • 2 cytryny
  • 2 jajka
  • 70 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g biszkoptów (można dać więcej)
  • małe beziki do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cytryny myjemy w gorącej wodzie, ścieramy z nich skórkę. Sok z cytryn wyciskamy przez sitko i dodajemy do skórki. Do cytryny dodajemy jajka i cukier i całość roztrzepujemy przy pomocy trzepaczki.
  • Znajdujemy  garnek o średnicy  mniejszej niż miska, w której  mamy  jajka z cytryną. Zagotowujemy w nim podrobinę wody,  ustawiamy na garnku miskę i ubijamy jajka, aż masa zrobi się gorąca.
  • Zmniejszamy ogień i do masy dodajemy po jednej łyżce masła, cały czas mieszając krem, aż masło się całkowicie rozpuści. Następnie, nie przestając mieszać, podgrzewamy masę jajeczno-cytrynową jeszcze przez chwilę, aż zacznie gęstnieć. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Mascarpone, śmietankę i cukier puder przekładamy do dużej miski i ubijamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy połowę cytrynowego kremu i miksujemy razem.
  • Dno naczynia wykładamy biszkoptami. Smarujemy cienką warstwą pozostałego kremu cytrynowego, a na to dajemy warstwę cytrynowego mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów, smarujemy je kremem cytrynowym i mascarpone. Całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą biszkoptów i smarujemy cienką warstwą pozostałego kremu.
  • Tiramisu chłodzimy w lodówce przez noc. Przed podaniem dekorujemy bezami.
Magda Kazimierczuk