Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki z mięsnym farszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to świetne danie obiadowe. Placki zachwycają lekkością i puszystością, a farsz dostarcza wielu składników odżywczych. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja (2 szt) dostarcza 320 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 0,25 szklanki mleka (1,5%)
- 2 łyżki wody mineralnej gazowanej
- 1 białko jaja
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka oleju
- Sól, pieprz
- Farsz:
- 50 g ugotowanego mięsa drobiowego (może być z bulionu)
- 1/3 cebuli
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka startego sera żółtego typu Gouda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać mleko z wodą, mąką i solą. Dodać powoli ubitą pianę do ciasta. Smażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu.
- Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać i oba warzywa poddusić w garnku z niewielkim dodatkiem wody.
- Ugotowane mięso zmielić w maszynce, doprawić. Wszystkie składniki farszu wymieszać na patelni, tak aby ser się rozpuścił.
- Posmarować naleśniki farszem i zawinąć je w rulon/trójkąt.