Delikatna dynia duszona w śmietanie

2023-09-21
Delikatna dynia duszona w śmietanie
Autor: Shutterstock Delikatna dynia duszona w śmietanie to pomysł na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Delikatny smak dyni podkreślony odrobiną gałki muszkatołowej i kwaśną śmietaną. To danie smakuje wybornie zarówno samodzielnie, jak i dodatek do dań mięsnych.

Zajrzyj do naszej galerii i wypróbuj inne przepisy z dynią w roli głównej

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać, pokroić, usunąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić i pokroić w krążki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  • Cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzany olej, gdy zmiękną dodać dynię i podlać odrobiną wody. Dusić pod przykryciem, aby dynia zmiękła, ale nie rozgotowała się.
  • Na koniec wlać śmietanę i danie przyprawić.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
redakcja
więcej