Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką: efektowne, zdrowe, smaczne

Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką: efektowne, zdrowe, smaczne
Autor: Shutterstock Pyszne roladki drobiowe nadziewane wątróbką podane z sałatką z pomidorów i rukoli
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka to lekkostrawne i niskokaloryczne źródło wartościowego białka. Wątróbka dodatkowo dostarcza wartościowego żelaza. Można te dwa składniki połączyć w eleganckie danie. Dietetyczne roladki z piersi kurczaka nadziewane wątróbką są efektowne, zdrowe i smaczne. Odrobina ostrej papryczki i ziół doda potrawie wigoru!

Więcej przepisów z wątróbką

Wątróbka to wartościowe źródło białka. Ponadto wątróbka dostarcza mnóstwo żelaza. Ze względu na wysoki poziom aminokwasu tauryny, wspierającego rozwój mózgu, zalecana jest w diecie małych dzieci. Specjalnie dla Was wybraliśmy więcej pysznych przepisów z wątróbką:

Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami  

Wątróbka duszona z papryką i fasolą  

Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie

Kotlety z wątróbki z warzywami  

Klopsiki drobiowe z wątróbką

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z piersi kurczaka lub 6 sznycli z filetu drobiowego
  • 120 g wątróbki drobiowej
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 kromka czerstwej bułki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić na 6 sznycli. Sznycle lekko zbić tępą stroną tłuczka do mięsa lub wałkiem do ciasta. Wystarczy wyrównać grubość. 
  • Wątróbkę oczyścić ze zbędnych naczyń lub tłuszczyku. Umyć i osączyć. 
  • Papryczkę pokroić na krążki. Pestki usunąć. 
  • Czerstwą bułkę rozdrobnić na okruchy. Wymieszać z masłem, świeżymi ziołami i przyprawami. 
  • Każdy filet posmarować porcją mieszaniny okruchów i ziół. Z brzegu ułożyć wątróbkę oraz kawałek papryczki. Zawinąć w zgrabne roladki. Owinąć folią aluminiową. W ten sposób powstanie sześć zawiniątek.
  • Roladki ułożyć na blasze lub w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 25-30 minut w 200°C.
  • Podawać z sałatką z pomidorów i rukoli lub inną surówką ze świeżych warzyw. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej