Duszona wołowina faszerowana chrzanem

2021-03-29
Duszona wołowina faszerowana chrzanem
Autor: Shutterstock Duszona wołowina faszerowana chrzanem to propozycja na rodzinny obiad.
średni
45 min
4

Mięso wołowe podkreślone aromatem i ostrością chrzanu smakuje znakomicie. Duszona wołowina faszerowana chrzanem to pomysł na nie tylko wielkanocny obiad.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg wołowiny na zrazy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  •  
  • Farsz:
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso oczyścić z żył, posypać solą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Przełożyć do płaskiego garnka, zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i dusić na małym ogniu 90 min.
  • Masło utrzeć z żółtkami, solą i cukrem, dodać chrzan i tartą bułkę, wymieszać. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na plasterki i
  • Uduszone mięso naciąć wzdłuż ostrym nożem do połowy wysokości. Nacięcie wypełnić przygotowanym farszem.
  • Mięso ponownie włożyć do garnka, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 15 min.