Rolada z udek kurczaka bez żelatyny: najlepszy przepis na wędlinę inną niż wszystkie

Rolada z udek kurczaka bez żelatyny: najlepszy przepis na wędlinę inną niż wszystkie
Autor: Shutterstock Przygotowana do gotowania rolada owinięta w folię i w siatkę
łatwy
45 min
4

Rolada z udek kurczaka to pyszna wędlina dietetyczna. Można ją przygotować bez żelatyny i bez innych zbędnych dodatków. Zdrowy, najlepszy przepis na wędlinę domową inną niż wszystkie polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z udek kurzych, bez skóry i kości
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tylko tyle, aby wyrównać grubość.
  • Płaty mięsa ułożyć na folii spożywczej, starając się nadać całości kształt prostokąta.
  • Mięso posypać przyprawami.
  • Na środku umieścić paski sera.
  • Pomagając sobie folią zwinąć mięso w zgrabną roladę.
  • Roladę owinąć kilkukrotnie folią. Szczelnie zamknąć końce foli na skraju rolady.
  • Na roladę naciągnąć siatkę lub obwiązać sznurkiem lub grubą nicią.
  • Roladę włożyć do zimnej wody. Postawić na ogniu i podgrzewać, aż woda się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny.
  • Ugotowaną wędlinę przełóż na deskę, przykryj drugą deską i obciąż 5 kg (np. słoikami z wodą). Pozostaw do rana.
  • Rano włóż do lodówki i tam przechowuj nie dłużej niż 5 dni.
  • Przed podaniem pokrój na cienkie plasterki.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej