Schabowe cebulaki: przepis na roladki wieprzowe z cebulą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schabowe cebulaki to obłędny przepis na roladki ze schabu nadziewane cebulą. Prawdziwie łatwy przepis na roladki wieprzowe z cebulą oddaję w Wasze ręce, wierząc, że będziecie cmokać z zachwytu nad tymi pysznymi zrazami zawijanymi ze schabu środkowego! Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 500 g schabu środkowego, pokrojonego na 6 kotletów
- 250 g cebuli
- 300 ml bulionu drobiowego
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki soli do kotletów i 1/2 łyżeczki do cebuli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka do mięsa na cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić.
- Cebulę pokroić na krążki. Wziąć 2/3 cebuli, przyprawić solą, cukrem i octem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Pozostałą cebulę drobno posiekać.
- Na każdym kotlecie ułożyć porcję cebuli i zawinąć w zgrabną roladkę.
- Roladki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażyć na średnim ogniu.
- Zdjąć roladki, a na ich miejsce dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Na patelnię dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie dodać roladki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 20 minut, maksymalnie 30 minut.
- W razie potrzeby w trakcie duszenia sos uzupełniać wodą. Przyprawić pieprzem.
- Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami puree.