Schabowe cebulaki: przepis na roladki wieprzowe z cebulą

Schabowe cebulaki: przepis na roladki wieprzowe z cebulą
Autor: Shutterstock Roladki ze schabu środkowego nadziewane cebulą najlepiej smakują z grillowanymi warzywami
łatwy
30 min
4

Schabowe cebulaki to obłędny przepis na roladki ze schabu nadziewane cebulą. Prawdziwie łatwy przepis na roladki wieprzowe z cebulą oddaję w Wasze ręce, wierząc, że będziecie cmokać z zachwytu nad tymi pysznymi zrazami zawijanymi ze schabu środkowego! Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu środkowego, pokrojonego na 6 kotletów
  • 250 g cebuli
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli do kotletów i 1/2 łyżeczki do cebuli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka do mięsa na cienkie plastry. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, odstawić.
  • Cebulę pokroić na krążki. Wziąć 2/3 cebuli, przyprawić solą, cukrem i octem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Pozostałą cebulę drobno posiekać.
  • Na każdym kotlecie ułożyć porcję cebuli i zawinąć w zgrabną roladkę. 
  • Roladki panierować w mące i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smażyć na średnim ogniu. 
  • Zdjąć roladki, a na ich miejsce dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Na patelnię dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie dodać roladki. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 20 minut, maksymalnie 30 minut. 
  • W razie potrzeby w trakcie duszenia sos uzupełniać wodą. Przyprawić pieprzem.
  • Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami puree. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej