Gulasz z grochu z pieczarkami na sposób grecki

2021-03-29
Gulasz z grochu z pieczarkami na sposób grecki
Autor: Shutterstock Gulasz z grochu z pieczarkami to pyszne danie bezmięsne.
łatwy
30 min
4

Gulasz z grochu z pieczarkami to danie popularne w kuchni greckiej. Jest smaczny, tani i pięknie pachnie oregano. Odpowiedni dla wegan, wegetarian, ale mięsożercy też nim nie pogardzą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g suszonego żółtego grochu
  • 2 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namoczyć na noc, rano odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plastry pieczarki i przez chwilę smażyć.
  • Dodać osączony groch, bulion, wino, przecier i przyprawy, zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu 30 min.