Kawior grzybowy - wyśmienita przekąska z leśnych grzybów i warzyw
Kawior grzybowy jest niesamowicie aromatyczny i smaczny. Znakomicie smakuje na zimno - jako dodatek do pieczywa lub krakersów. Świetnie komponuje się również z makaronem - wtedy podajemy go na ciepło. Kawior z grzybów można jeść od razu po przygotowaniu lub zawekować. Ten w słoikach można trzymać do dwóch tygodni w lodówce.
Do czego podawać kawior grzybowy?
Kawior grzybowy to wyśmienita przekąska, która pasuje zarówno na codzienny, rodzinny stół, jak i na przyjęcie. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa i krakersów, znakomicie pasuje do surowych, pokrojonych w słupki warzyw, można nim również nadziać jajka faszerowane lub naleśniki. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie knedli lub pyz z grzybowo-warzywnym nadzieniem. Rewelacyjnie smakują pieczone ziemniaki z dodatkiem kawioru na zimno. Ciekawą propozycją jest podanie makaronu lub placków ziemniaczanych z grzybowym kawiorem i odrobiną śmietany.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- 1 kg dowolnych grzybów
- 2 marchewki
- 2 nieduże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, przebrać i wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować ok. 40 minut.
- W tym czasie obrać i posiekać cebulę i czosnek. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać czosnek i marchewkę. Smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Ugotowane grzyby odcedzić, wymieszać z przesmażonymi warzywami i zmielić w maszynce do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim zmielone produkty przez ok. 15 minut na małym ogniu. Często mieszać.
- W razie potrzeby przełożyć gorący kawior do wyparzonych słoików, zakręcić i pozostawić do wystygnięcia.
- Kiedy słoiki będą zupełnie zimne przestawić je do lodówki. W ten sposób przygotowany kawior można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.