Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis

2021-03-29
Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis
Autor: Shutterstock Pyszna pierś z indyka z wiśniami  - soczyste mięso i aromatyczny, winny sos
łatwy
30 min
4

Pieczeń z indyka z wiśniami to genialny sposób na przygotowanie tego mięsa. Delikatny indyk zyskuje na wyrazistości najpierw w marynacie, a potem dzięki dodatkowi owoców. Aromatyczne przyprawy też mają w tym swój udział. Zachęcamy do spróbowania!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • pierś indycza o wadze ok. kilograma
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 dag wiśni
  • Marynata:
  • 1/2 litra białego wytrawnego wina
  • 1 cebula szalotka
  • q cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki nasion kolendry  (rozgniecionych)
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem indyka zmieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso. Nakryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki.  Od czasu do czasu  obróć mięso by dobrze nasiąkło marynatą.
  • Przed duszeniem odsącz mięso, marynatę zachowa. Mięso  wytrzyj papierowym ręcznikiem.
  • W rondlu lub płaskim garnku rozgrzej  oliwę, obsmaż na niej mięso ze wszystkich  stron.
  • Marynatę zagotuj w innym naczyniu i odparuj, tak by została połowa płynu.
  • Do naczynia z mięsem wlej marynatę. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny.
  • Wiśnie dodaj  do rondla, wsyp też szczyptę cynamonu. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Podawaj pokrojoną w plastry, udekorowaną wiśniami.