Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad, lepszy niż risotto

Kasza pęczak z mielonym mięsem i warzywami: tani i sycący obiad, lepszy niż risotto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kasza jęczmienna z mięsem i warzywami jest  łatwiejsza od risotta, czy pilawu, a pyszna jak marzenie. Takie pęczotto z mięsem nikogo nie pozostawia obojętnym. A będą jeszcze prosić o dokładkę! 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, czy indyczego

  • 2 średnie cebule, drobno posiekane

  • 1 marchew, pokrojona w małą kostkę lub starta na tarce o dużych oczkach

  • 1 papryka, około 200 g, w tym przypadku pomarańczowa, pokrojona drobno

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 250 g czyli 1,5 szklanki pęczaku, kaszy jęczmiennej

  • 2-4 łyżki oleju

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę, czosnek i marchew, smażyć do chwili, gdy cebula będzie szklista, a marchew miękka.

  • Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor na jasnoszary. 

  • Dodać paprykę i przecier pomidorowy. Smażyć 1 minutę. 

  • Dodać 1,5 szklanki kaszy i wlać 4,5 szklanki gorącej wody.

  • Zamieszać i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie ugotowana. Zajmie to około 25 minut. 

  • Przed podaniem kaszę ponownie zamieszać. 

  • Podawać posypaną natką pietruszki.

Ocena: 3,3

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw