Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe

2021-03-29
Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Młoda kapusta z soczewicą i chorizo to pyszne danie jednogarnkowe
łatwy
45 min
4

Młoda kapusta z soczewicą i chorizo to sycące danie jednogarnkowe. Dobre na lato. Przepis można modyfikować zmniejszając ilość chorizo - pikantnej hiszpańskiej kiełbasy, a dodając więcej zwyczajnej lub parówkowej. Młoda kapusta z chorizo to doskonały przykład kuchni śródziemnomorskiej pełnej warzyw i aromatów.

SKŁADNIKI

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • olej
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać chorizo pokrojone na plasterki. Smażyć do zrumienienia.
  • Następnie wyjąć kiełbaskę, a na pozostały gorący tłuszcz dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia. 
  • Do garnka wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Dodać kapustę i sól, dusić, aż kapusta zmięknie.
  • Gdy kapusta puści sok, dodać soczewicę, wymieszać i dusić 25 minut, aż soczewica będzie miękka. 
  • Doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut. 
  • Na koniec dodać chorizo. Wymieszać i udekorować pietruszką.
  • Podawać z kromką dobrego chleba lub bagietki.