Najlepszy gulasz wołowy: dodatek tego jednego owocu zmienia go w arcydzieło sztuki kulinarnej
2020-09-26
łatwy
20 min
4
Gulasz wołowy, gotowany powoli i bez pośpiechu, to jedna z najpyszniejszych potraw. Można go jednak podkręcić dodatkiem suszonych śliwek i wywindować na wyżyny smaku. Uwielbiam ten dymny aromat mięsa, które rozpływa się w ustach.
Wskazówki, jak dodać wędzony aromat do potrawy:
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 duża lub 2 małe cebule czerwone
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchew, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka piwa ciemnego, karmelowego lub porteru
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 6-8 suszonych śliwek wędzonych np. suski sechlońskiej
- 1 listek laurowy
- 1 laska cynamonu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone w kostkę mięso wołowe osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i zrumienić.
- Dodać pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, marchew oraz śliwki. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać piwo, zamieszać. Dodać bulion oraz pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
- Gdy gulasz zawrze, przykryć pokrywką i dusić 60-80 minut na niewielkim ogniu.
- Przed podaniem usunąć listek laurowy i laskę cynamonu.
- Podawać z kluskami śląskimi, półfrancuskimi lub kopytkami.
Dlaczego warto jeść śliwki?