Pieczony w SŁOJU kurczak z warzywami: genialny pomysł na pyszny obiad

2021-03-29
Pieczony w SŁOJU kurczak z warzywami: genialny pomysł na pyszny obiad
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Obiad ze słoika? Wystarczy do 1 dużego słoja lub 4 mniejszych włożyć pokrojonego kurczaka i warzywa, szczelnie zamknąć i gotowe. W słoju kurczak gotuje się we własnych sokach, wszystkie smaki ulegają kondensacji. Nie potrzebujecie do tego garnka rzymskiego, ceramicznego ani żeliwnego. W ten łatwy sposób osiągnięcie to samo, ale taniej i szybciej. A jeśli przygotujecie oddzielne porcje, to możecie jeść go o dowolnej porze. Wypróbujcie pieczonego w słoju kurczaka z warzywami i cieszcie się jego smakiem!

SKŁADNIKI

  • 1 słój o pojemności 3 l lub 4 słoje o pojemności około 1 l
  • 1-1,3 kg nóg kurczaka lub samych udek lub podudzi
  • 8-10 średnich ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy suszone: tymianek, pieprz, papryka, czosnek
  • sól do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nogi kurczaka podzielić na kawałki: odciąć podudzie (pałkę), a udko podzielić na pół.
  • Kawałki kurczaka przyprawić tymiankiem, pieprzem, papryką, czosnkiem w proszku i posolić. Wymieszać i odstawić.
  • Obrać ziemniaki, marchew i cebulę. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości kęsa, marchewkę na grube plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku, ponownie wymieszać.
  • Czysty i wyparzony słój napełnić mięsem i warzywami, układając je naprzemiennie warstwami. Zacząć od kurczaka, potem warstwa warzyw i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Słoja nie należy zapełniać do końca. Od góry powinno pozostać 5 cm wolnej przestrzeni. W ten sam sposób można rozdzielić tę ilość na 4 porcje w 4 indywidualnych słoikach
  • Na koniec dodajemy stopione masło. Zakręcamy pokrywką. Ewentualnie pokrywkę owijamy kilkoma warstwami folii aluminiowej.
  • Napełniony słój wstawiamy do zimnego piekarnika!!!
  • Gdy słój jest w piekarniku, włączamy grzanie, ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy około 1,5 godziny.
  • Gotowe danie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, przekładamy ze słoja na półmisek lub od razu na talerze.
  • Udekoruj świeżym szczypiorkiem. Smacznego!