Soczysta pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem

2021-03-29
Soczysta pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem
Autor: Shutterstock Pierś kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami nie ma sobie równych
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka można przygotować bardzo szybko. Delikatne mięso z filetu drobiowego ma liczne grono wielbicieli. Polecamy dla odmiany soczystą pierś kurczaka duszoną w kremowym sosie z pieczarkami i boczkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka, przecięte wzdłuż na 2 części, razem 4 kawałki
  • 6 plasterków boczku posiekanych drobno
  • 120 g brązowych pieczarek pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmaż piersi kurczaka na średnim ogniu. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony lub do zrumienienia. Mięso powinno być całkowicie wysmażone, czyli białe w środku. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na talerz.
  • Dodaj bekon na tę samą patelnię i smaż, aż będzie zrumieniony i chrupki.
  • Dodaj grzyby na patelnię i smaż, aż będą miękkie.
  • Do zawartości patelni dodaj bulion z kurczaka, śmietanę, ocet balsamiczny, parmezan oraz sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć 3-5 minut.
  • Dodaj usmażoną pierś kurczaka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
  • Podawaj z ugotowanym makaronem lub kluskami kładzionymi.