Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut

Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie:  soczyste mięso w 30 minut
Autor: Shutterstock Soczyste filety z piersi kurczaka lub indyka podane w sosie z makaronem i sałatką oraz świeżym pieczywem
łatwy
30 min
4

Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie to pyszny posiłek prosto z patelni. Przygotowanie soczystego sznycla drobiowego w aromatycznym sosie zajmie Wam tylko 30 minut! Idealne danie na codzienny posiłek. Wystarczy go podać z makaronem, który możecie ugotować równolegle. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże piersi z kurczaka, przekrojone poziomo na dwie części, razem cztery sznycle lub około 450 g sznycli z piersi indyka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z piersi kurczaka okryj folią spożywczą i lekko rozbij za pomocą wałka lub ciężkiej patelni. Wystarczy wyrównać grubość.
  • W misce wymieszaj jajka i mleko; odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, tymianek i pieprz.
  • Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
  • Panieru filetu z kurczaka w mące, następnie w ubitym jajku, nadmiar jajka niech spłynie do miski. Ponownie panieruj kurczaka w mące, strząsając nadmiar mąki.
  • Panierowane sznycle połóż na gorącej patelni i smaż od 3 do 4 minut z każdej strony na złoty kolor. Przełóż na talerz i odstaw.
  • Na patelnię wlej bulion, zdrapując przyrumienione kawałki z dna drewnianą łyżką. Następnie dodaj pozostałe 2 łyżki masła, sok z cytryny i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj.
  • Zmniejsz ogień do małego i włóż filety z kurczaka z powrotem na patelnię. Duś na wolnym ogniu przez 2 do 3 minut, często polewając mięso sosem.
  • Przed podaniem spróbuj, przypraw ewentualnie solą i pieprzem. Podawaj z makaronem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej