Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami

2021-03-29
Tani i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami
Autor: Shutterstock Gulasz z mortadeli to niedrogie, a  bardzo smaczne danie.
łatwy
30 min
4

Niedrogi i pożywny gulasz z mortadeli z warzywami to pyszne danie na codzienny obiad. Możesz wykorzystać do jego przygotowania resztki innych wędlin, będzie równie smacznie, a  nic z lodówki się nie zmarnuje.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mortadeli
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 0,5 szklanki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
  • Cebulę i mortadelę pokroić w kostkę, papryki pokroić w paski.
  • W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać mortadelę i ziemniaki.
  • Wymieszać składniki w garnku i smażyć na mocnym ogniu przez 3-4 minuty.
  • Dodać paprykę, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, wlać bulion i keczup.
  • Dusić kilka minut na małym ogniu.