Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym: idealna do kopytek lub klusek śląskich

2020-07-26
Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Wieprzowina duszona w sosie pieczarkowym podana z kopytkami i ogórkiem kiszonym
łatwy
30 min
4

Wieprzowina w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na nieskomplikowany i pyszny obiad. Duszony schab lub szynka skąpane w aromatycznym sosie idealnie pasują do kopytek lub klusek śląskich. Ten przepis do evergreen, który nigdy się nie nudzi. 

Polecam sprawdzone przepisy przygotowane przez redaktorki Beszamel.pl:

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Domowy pulled pork: szarpana wieprzowina wolno pieczona

Duszona wieprzowina z kiszoną kapustą po węgiersku

Wieprzowina w śmietanie z piekarnika po gruzińsku

Wieprzowina słodko-kwaśna - przepyszny sposób na mięso wieprzowe

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące.
  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron.
  • Zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Na tłuszcz ze smażenia wieprzowiny dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, smażyć do chwili, gdy sok, który wypuszczą warzywa odparuje. 
  • Włożyć z powrotem obsmażone mięso. Wlać 1 szklankę wody lub tyle, aby przykryć mięso. 
  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 
  • Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Podawać z kopytkami i kiszonym ogórkiem. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad