Przepyszny omlet z brukselką: łatwy przepis na sycący posiłek

Omlet z brukselką przepis
Autor: Shutterstock Obfity posiłek w postaci omletu z duszoną brukselką
łatwy
20 min
4

Wśród sezonowych składników niewątpliwie brukselka to niewątpliwie atrakcja - i zdecydowanie częściej powinna gościć w menu. Ten omlet z brukselką to tylko jeden z wielu pomysłów! Jeśli potrzebujesz jeszcze więcej inspiracji, znajdziesz je pod przepisem. 

Specjalnie dla nienasyconych, jeszcze kilka przepisów z brukselką w roli głównej:

Idealna brukselka duszona w 10 minut: przepis na pyszną jarzynę do obiadu

Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika

Wyśmienita brukselka pieczona z kiełbasą

Chrupiąca brukselka pieczona po azjatycku

Brukselka pod beszamelem

SKŁADNIKI

  • 300 g brukselki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 8 jajek
  • 50 ml śmietanki
  • 100 g startego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj i oczyść brukselkę, przekrój kapustki na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i brukselkę. Smaż do zeszklenia cebuli. Dopraw solą, a następnie dodaj wodę. Przykryj pokrywką. Gotuj wszystko przez pięć minut.
  • Następnie odlej nadmiar wody i dodaj 2 łyżki oleju.
  • Jajka, śmietanę i ser wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię.
  • Wymieszaj wszystkie składniki razem. Zmniejsz ogień i patelnię przykryj pokrywką.
  • Gdy omlet jest prawie ścięty, odwróć go i smaż przez dwie minuty na drugiej stronie.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem lub smażonymi ziemniakami.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej