Co zrobić, by sernik nie opadł? 3 proste rady!

Co zrobić, by sernik nie opadł? 3 proste rady!

Co należy zrobić, aby sernik nie opadł? Twoje serniki są pyszne, ale lubią się na środku zapaść? Skorzystaj z naszych porad i upiecz sernik równy jak stół! Podstawą udanego sernika są dobrej jakości produkty i dobry przepis. Później ważne jest przestrzeganie zaleceń podanych w recepturze.

Ocena: 2,5

Dowiedz się, dlaczego tak kochamy serniki!

Po pierwsze - dobry ser

Na sernik wybieraj zawsze twaróg tłusty. Nie może on jednak być kwaśny. Dlatego najlepiej poprosić w zaufanym sklepie o wskazanie najlepszego sera na sernik. Na ogół wystarczy przetrzeć go przez gęste sito lub dwukrotnie zemleć w maszynce. Ale nie musisz tego wszystkiego robić, gdy kupisz ser trzykrotnie mielony.

Sernik powinien pachnieć wanilią. Najczęściej efekt ten osiąga się, dodając do masy serowej gotowy cukier wanilinowy. Sernik będzie jednak bardziej aromatyczny, jeśli użyjesz laski wanilii. Wyjmij z niej ziarenka i utłucz je w moździerzu razem z cukrem, a następnie dodaj do sera.

Temperatura pieczenia

Sernik nie lubi zbyt wysokiej temperatury w czasie pieczenia. Bardzo łatwo wówczas staje się kruchy i łamliwy. Optymalna temperatura pieczenia to 180 st. (w piekarniku z termoobiegiem) lub 190 st. (w piekarniku bez termoobiegu). Sernik przygotowany z dodatkiem ubitych na sztywną pianę białek zawsze wstawiaj do gorącego piekarnika. Jeśli przyrządzasz go bez piany, piekarnik może być tylko lekko nagrzany.

Aby sernik nie opadł

Najczęściej opadają serniki przyrządzane z dodatkiem ubitej piany z białek. Dzieje się tak na skutek różnicy temperatur. Aby więc uniknąć przykrej niespodzianki, nie wyjmuj sernika z piekarnika tuż po upieczeniu. Pozostaw go w środku na 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. Bardzo często najlepszy nawet sernik zapada się na samym środku. Nie wpływa to jednak na jego walory smakowe, a wyłącznie na wygląd. Możesz jednak łatwo temu zaradzić. Wystarczy po prostu, że przed wstawieniem sernika do piekarnika uformujesz na jego środku lekki pagórek z masy.

Polecamy nasze przepisy na serniki:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką

Jagodowy sernik na zimno

Katalog potraw