Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?

2021-03-29
Domowa bryndza: przepis jak z 2 l mleka krowiego otrzymać 1 kg sera?
Autor: Shutterstock Domową bryndzę można urozmaicić różnymi dodatkami
łatwy
20 min
4

Domowa bryndza to sprytny ser z krowiego mleka, który będzie smakował i wyglądał jak owczy. Ser przygotowany w ten sposób to wysokobiałkowy wyrób. Doskonale sprawdza się w diecie dzieci i młodzieży, sportowców, rekonwalescentów i seniorów. Należy go przygotować z mleka pasteryzowanego, ale wykluczone jest mleko UHT. Można do sprytnej bryndzy dodać świeże zioła, przyprawy, a nawet suszone pomidory, czy kapary albo marynowany pieprz. Wypróbujcie swój ulubiony wariant domowej bryndzy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 l kefiru lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1 l mleka słodkiego pasteryzowanego
  • 6 jajek
  • 4 łyżeczki soli
  • dodatki według uznania i smaku: papryka ostra, tymianek, granulowany czosnek, suszone pomidory lub świeży koperek, natka pietruszki, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kefir i mlek wlać do odpowiednio dużego garnka i podgrzewać. Nie zagotować.
  • Jajka ubić z solą.
  • Gdy mieszanina kefiru i mleka jest już gorąca, zmniejszyć ogień, wlać rozmącone jajka i mieszać rózgą do chwili, gdy powstanie skrzep białkowy wyraźnie oddzielony od serwatki.
  • Wyłączyć grzanie i pozostawić mieszaninę na 2-6 minut.
  • W tym czasie przygotować durszlak. Wyściełać go gazą złożoną dwukrotnie.
  • Białkowy skrzep wylać na durszlak. Dodać wybrane dodatki i wymieszać łyżką.
  • Brzegi gazy zebrać, związać na supeł. Zawiniątko powiesić, aby ściekły resztki serwatki.
  • Gdy ser już odciekł, ułożyć go na głębokim talerzu, przykryć drugim mniejszym talerzem, obciążyć słoikiem wypełnionym wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Po tym czasie otrzymujemy pyszny ser gotowy do zjedzenia.