Fasolka szparagowa – jak ją gotować? [GALERIA ZDJĘĆ]

2023-06-14 11:20

Gotowanie fasolki nie jest trudne, ale musisz znać kilka podstawowych zasad. Sprawdź, jak ugotować fasolkę szparagową, aby była zdrowa i nie traciła swoich właściwości.

Jak gotować fasolkę szparagową
Autor: Shutterstock Fasolka szparagowa to hit drugiej części lata.

Spis treści

  1. Fasolka szparagowa gotowanie
  2. Jak długo gotować fasolkę?
  3. Fasolka gotowana na parze
  4. Sprawdź nasze porady i przepisy na dania z  fasolki 

W zależności od gatunku fasolki szparagowej, oraz tego, czy jest młoda, czy też starsza i bardziej wyrośnięta, jej czas gotowania będzie się różnił. Oczywiście szybciej gotuje się młoda fasolka, ponadto fasolka żółta gotuje się krócej niż zielona, dlatego podczas gotowania fasolki szparagowej dobrze jest od czasu do czasu spróbować pojedynczych strączków. Odpowiednio ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha.

Fasolka szparagowa gotowanie

Gotowanie fasolki szparagowej zaczynamy od jej dokładnego przygotowania. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końcówki oraz dokładnie myjemy. Większe strąki fasolki szparagowej można przeciąć na pół.

Fasolkę szparagową można gotować na dwa sposoby: tradycyjnie we wrzątku bądź na parze.

Do ugotowania 1 kg fasolki szparagowej potrzebujemy 4 litrów wody, 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczki cukru. Oczyszczone strączki należy wrzucić do gotującej się wody. Czas gotowania fasolki szparagowej liczymy od ponownego jej zagotowania.

Jak długo gotować fasolkę?

Ile gotować fasolkę szparagową? Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną około 15–20 minut. Ten czas odnosi się do młodej fasolki szparagowej, starszą gotujemy trochę dłużej, sprawdzając jej miękkość. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Fasolka gotowana na parze

Warto wiedzieć, że warzywa przygotowane na parze zachowują bardziej wyrazisty smak i aromat oraz więcej wartości odżywczych. Fasolkę wkładamy do parowaru lub układamy na durszlaku, który umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolka gotowana na parze potrzebuje około 10–20 minut, w zależności od tego, czy jest młoda.

Zobacz galerię zdjęć krok po kroku

Sprawdź nasze porady i przepisy na dania z  fasolki 

Jak zrobić fasolkę na zimę?

Jak mrozić fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa po grecku

Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem

Frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów

Zupa krem z fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne. 

Czy umiesz ugotować fasolkę szparagową - sprawdź!

Pytanie 1 z 6
Ile wody potrzeba, żeby ugotować 1 kg fasolki szparagowej?
Fasolka szparagowa