Jak gotować kuskus? Najlepsze przepisy na kuskus

Jak gotować kuskus? Najlepsze przepisy na kuskus

Kuskus! Jestem pewna, że słyszeliście o nim. Choć to może się wydawać dziwne, kuskus nie jest ziarnem, ale rodzajem malutkich kluseczek z Afryki Północnej! To fantastyczny produkt, którego nie powinno zabraknąć w Waszej kuchni. Kuskus powstaje z pszennego grysiku. Grysik jest wstępnie ugotowany, kształtowany i suszony, dlatego można go przygotować w mniej niż 10 minut. I używać do wszystkiego, do sałatek, jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Po prostu genialne! 

Ocena: 3,3
Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami

Jak ugotować kuskus?

Sposób gotowania kuskusu zależy od tego, jaki kupisz. W sklepach spożywczych najczęściej znajdziesz te dwie odmiany:

Kuskus perłowy lub izraelski: perłowy kuskus swoją nazwę zawdzięcza rozmiarowi, ponieważ ma on kształt okrągłych, przypominających perły kulek. Gotuję go, jak inne rodzaje makaronów. Najpierw zagotowuję duży garnek osolonej wody, a następnie dodaję kuskus, gotuję 7-8 minut lub do al dente. Jak tylko go odsączę, wrzucam dużą porcją oliwy z oliwek, żeby perły się nie sklejały.

 Tradycyjny kuskus (biały lub pełnoziarnisty): ta odmiana kuskusu ma ziarenka mniejsze niż komosa ryżowa! Dzięki temu gotuje się w mgnieniu oka. Aby go ugotować, odmierz kuskus i wodę w stosunku 1: 1 i zagotuj wodę. Gdy woda się zagotuje, dodaj ziarna, przykryj garnek pokrywką i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij pokrywkę i spulchnij widelcem. Chociaż nie jest to całkowicie konieczne, dodaję trochę oliwy z oliwek i soli do wrzącej wody, aby dodać smaku i zapobiec zbrylaniu. 

tabbouleh tabuleh

Przepisy i pomysły na kuskus

Po ugotowaniu kuskusu masz wiele możliwości jego wykorzystania! Oto kilka moich ulubionych:

 Zrób sałatkę z kuskusu z fetą i pomidorkami. Spróbuj zrobić to z pieczonymi pomidorami i ciecierzycą lub zamień kuskus z pełnego ziarna w każdej sałatce zbożowej. Jest szczególnie dobrym zamiennikiem kaszy jaglanej lub komosy ryżowej.

 Podawaj jako przystawkę. Przybieram go ziołami, sokiem z cytryny, orzeszkami pinii i oliwą z oliwek, aby uzyskać jasny, zdrowy pilaw. Uwielbiam też kuskus w formie sałatki tabbouleh Świetnie komponuje się z każdym daniem białkowym, warzywnym lub zupą!

 Uzupełnij gulaszem. Tradycyjny marokański kuskus jest często podawany z duszonymi warzywami sezonowymi i uwielbiam ten zestaw. Zobacz także: Kuskus z mięsem i warzywami - danie kuchni tunezyjskiej

 Wypróbuj również kuskus jako samodzielne danie. Przypraw go oliwą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do niego pieczone warzywa, takie jak kalafior , brukselka lub dynia piżmowa. Polej sosem tahini i dodaj ulubione źródło białka. Łatwy posiłek gotowy!

Smacznego!

Sałatka kuskus z grillowanymi warzywami, podawana w liściach sałaty lodowej
Katalog potraw