Kisiel mleczny - co to jest i jak przygotować?

Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Kisiel mleczny to inaczej budyń. Nazwa ta pochodzi z czasu, kiedy budyniem zażywało się potrawy pieczone w kąpieli wodnej. Dzisiaj te ostatnio zostały nieco zapomniane, a ich nazwę przyjął żelujący deser na bazie mleka. Jak zrobić domowy kisiel mleczny?
Składniki
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie krok po kroku
Z mleka odlej pół szklanki a resztę wlej do garnka, dodaj przekrojoną wzdłuż wanilię i cukier i zagotuj.
W odlanym, zimnym mleku dokładnie rozmieszaj mąkę ziemniaczaną, tak aby nie było żadnych grudek.
Gdy mleko z cukrem i wanilią zacznie wrzeć wyjmij z niego wanilię.
Do gotującego się mleka wlej mieszaninę zimnego mleka i skrobi ziemniaczanej, zmniejsz ogień i mieszaj.
Zagotuj cały czas mieszając. Od razu przelej do przepłukanych zimną woda pucharków.
Ocena: 1,3