Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina. Warto przygotować ją samodzielnie w domowym szynkowarze. To proste urządzenie pozwala gotować pod zwiększonym ciśnieniem i wydobywa z mięsa drobiowego idealny smak. Tak przygotowana wędlina domowa jest dietetyczną i smaczną alternatywą dla wędlin sklepowych.
Polecamy również:
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas
Oryginalna biżuteria w najlepszej cenie! Zobacz rabaty na stronie Tous kody rabatowe.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Usuwamy kości.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do udek wraz z roztartym w dłoni majerankiem oraz pozostałymi przyprawami, żelatyną i wodą. Dokładnie mieszamy, starając się jak najlepiej natrzeć mięso.
- Udka przekładamy do woreczka umieszczonego w szynkowarze. Zamykamy urządzenie. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i wlewamy tyle wody, aby sięgała nieco ponad poziom mięsa.
- Gotujemy przez 75-80 minut w temperaturze 80°C. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
- Wędlinę wyciągamy z szynkowaru usuwamy woreczek. Podajemy pokrojoną w cienkie plastry.