Aromatyczny kalafior gotowany na parze z prażonymi pestkami słonecznika

2021-03-29
Kminkowy kalafior gotowany na parze z prażonymi pestkami słonecznika
Autor: Shutterstock Tak przygotowany kalafior smakuje wybornie i jest bardzo zdrowy.
łatwy
30 min
4

Pyszny, lekki kalafior ugotowany na parze. Nudno? Niekoniecznie. Dodaj do niego ziarna i przyprawy, nadal będzie lekko, ale też aromatycznie i z charakterem.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora opłukaj, podziel na różyczki i włóż do sitka do gotowania na parze.
  • Sitko umieść na garnku z wrzącą wodą, gotuj kalafiora aż będzie miękki.
  • Pestki słonecznika i ziarna kminku wrzuć na patelnię. Włącz gaz i zrumień ziarna.
  • Do uprażonych ziaren dodaj olej, dopraw solą i tymiankiem, smaż jeszcze 2 minuty.
  • Kalafiora podawaj udekorowanego ziarnami.