Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem

Piadine - jak przygotować włoską tortillę z kurczakiem
Autor: Shutterstock Piadine można podać z nadzieniem z kurczaka i rukoli.
łatwy
50 min
4

Piadine to rodzaj cienkiego placka przypominającego podpłomyk lub tortillę. To rodzaj street foodu z północnej części Włoch, szczególnie popularny w regionie Emilia-Romagnia. Ten włoski chlebek można nadziać dowolnym farszem. My dziś proponujemy przepis na smaczną tortillę z kurczakiem w sosie pomidorowym.

Piadine — włoska tortilla nie tylko z kurczakiem

Piadina, czyli włoska uliczna kanapka ma te zalety, że można ją szybko przygotować z tego, co mamy akurat w lodówce i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Możemy wykorzystać przepis na dowolne nadzienie, niekoniecznie kurczaka w sosie pomidorowym. W końcu wszystko zależy od naszych upodobań i smaku. Do przygotowania nadzienia możemy użyć dowolnego mięsa, wędliny i warzyw. 

Ciasto na włoski chlebek

Włoski street food w polskim domu? Czemu nie? Placuszki piadine można kupić gotowe — w marketach dostępna jest nie tylko oryginalna piadina romagnola, ale też jej urozmaicone wersje smakowe. Można też przygotować je samemu. Ciasto na włoską tortillę przygotowujemy ze składników, które zawsze są w domu i usmażyć na patelni. Piadine można wyrobić ręcznie lub użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Ja zawsze przygotowuję większą porcję piadiny i nadmiar zamrażam. Wystarczy podzielić nadmiar ciasta na niewielkie kule, obsypać mąką, zamknąć w plastikowym pojemniku do przechowywania żywności i włożyć do zamrażarki. 

Piadina czyli włoska przekąska

Uwielbiam włoskie jedzenie, bo jest proste, pełne świeżych składników i szybkie do przygotowania. Pasty cenię za czas przygotowania i różnorodność możliwości, pizze, bo jest sycąca i wszyscy ją kochają, a piadine za to, że jest chrupiąca i lekko przypalona. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki (typ 650)
  • 0,5 kostki smalcu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wody
  • Nadzienie:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone zioła (bazylia, oregano)
  • sól i pieprz
  • 1 pudełko przecieru pomidorowego
  • garść świeżej rukoli
  • liście bazylii
  • tarty żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować ciasto na placuszki piadine mąkę wymieszaj z solą i smalcem o temperaturze pokojowej. To ważne, aby smalec był miękki, wtedy łatwiej połączyć go z suchymi składnikami.
  • Następnie porcjami dolewaj przegotowaną letnią wodę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż  stanie się jednolite i samo będzie odchodzić od brzegów naczynia. Wtedy jest gotowe. Zbyt rzadką lub zbyt gęstą konsystencję ciasta korygujemy dosypując mąki lub dolewając wody.
  • Ciasto przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki lub postawcie w chłodnym miejscu.
  • Kurczaka pokrój na paseczki lub w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  • Rozgrzej na patelni nieco oleju i na sporym ogniu usmaż kurczaka, po kilku minutach zdejmij mięso, a na patelnię dodaj cebulę i czosnek oraz zioła i przyprawy, zmniejsz ogień.
  • Po 1-2 minutach wlej przecier i duś na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8-10 części i każdą z nich cienko (102 mm) rozwałkuj na placki o średnicy twojej patelni.
  • Rozgrzej suchą patelnię i smaż na niej placki z obu stron, kilkakrotnie przewracając. Powinny się lekko przypalić.
  • Zdejmij placki z patelni, rozsmaruj na nich nieco sosu, ułóż kurczaka, posyp serem, rukolą i świeżą bazylią. 
  • Złóż na pół i podawaj. Smacznego.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej