Biała kiełbasa glazurowana - danie z pomysłem

2021-03-29
Biała kiełbasa glazurowana
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa glazurowana to niecodzienne danie.
łatwy
60 min
4

Biała kiełbasa glazurowana to danie które łączy w sobie prostotę i pomysłowość. Popularne składniki w nieco nieoczywistym połączeniu dają niezwyle ciekawy efekt smakowy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki dżemu z czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę nakłuć i ugotować w wodzie (ok. 15 min). Wyjąć i przestudzić. Dżem wymieszać z chrzanem i wódką.
  • Kiełbasę posmarować olejem, ułożyć w naczyniu Żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  • Gdy kiełbasa zacznie się rumienić posmarować ją z wierzchu glazurą, piec 10 min.
  • Przekręcić na drugą stronę, ponownie posmarować glazurą i zapiekać jeszcze 10 min.