Jak ugotować białą kiełbasę? Poradnik krok po kroku

2024-03-30 11:02

Gotowanie białej kiełbasy najczęściej wybieraną metodą. Aby ugotować białą kiełbasę tak, aby zachowała swoje walory smakowe, pozostała delikatna i soczysta, a także, aby uniknąć jej pękania w trakcie gotowania, przedstawiamy szereg wypróbowanych wskazówek. Oto nasze porady, jak skutecznie przygotować białą kiełbasę.

Jak ugotować białą kiełbasę? Poradnik krok po kroku
Autor: Shutterstock Jak ugotować białą kiełbasę? Poradnik krok po kroku

Spis treści

  1. Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco
  2. Jak gotować białą kiełbasę?
  3. Ile czasu gotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie. Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiegoliści laurowych i nieco majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa  "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.

 Jeśli natomiast zależy ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Ten sposób szczególnie polecamy w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy. Słodkawe piwo zrównoważy smak zbyt wyrazistej kiełbasy.

Jak gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy, podobnie jak przykrycie garnka. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.

Ile czasu gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Zobacz także: Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Biała kiełbasa - co wiesz o tym, wielkanocnym przysmaku?

Pytanie 1 z 8
Z jakiego mięsa produkuje się białą kiełbasę?
Biała kiełbasa