Biała kiełbasa w cieście z gotowanych ziemniaków

Biała kiełbasa w cieście  z gotowanych ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Wielkanocna biała kiełbasa nie musi być taka do końca tradycyjna - ugotowana w żurku lub wodzie lub usmażona na patelni. Dziś proponujemy białą kiełbasę w koszulce z ciasta z gotowanymi ziemniakami. Znakomicie pasuje do wielkanocnej zupy lub jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • 1/2 kg białej kiełbasy

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 szklanki oleju

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

  •  

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dobrze odparować i ciepłe przecisnąć przez praskę.

  • Do zmielonych ziemniaków dodać masło, mąkę ziemniaczaną i gałkę muszkatołową. Zagnieść ciasto.

  • Kiełbasę pokroić na kawałki długości 6 cm.  Każdy kawałek okleić ciastem  i smażyć w głębokim oleju na rumiano.

Ocena: 3,3

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw