Domowa kiełbasa z piekarnika: pyszna wieprzowo-drobiowa wędlina dla całej rodziny

2021-03-29
Domowa kiełbasa z piekarnika
Autor: Shutterstock Kiełbasę można uformować w 1 duży kawałek lub wiele mniejszych
łatwy
30 min
4

Domowa kiełbasa z mięsa wieprzowego i drobiowego to pyszna wędlina dla całej rodziny. Przygotowanie takiej kiełbasy w piekarniku jest szalenie łatwe. Masę kiełbasianą można dowolnie przyprawiać. Jeśli lubicie majeranek lub ostrzejsze przyprawy, śmiało eksperymentujcie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 700-800 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 200 g słoniny
  • 3 duże jajka lub 4 średnie
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wieprzowe i drobiowe oraz słoninę pokroić na małe kawałki lub zmielić w maszynce do mięsa stosując sitko o dużych otworach.
  • Jajka ubić z solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie nadal ubijając dodawać po trosze mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na jednolitą masę.
  • Pokrojone mięso wymieszać z masą jajeczną. Wyrabiać przez 3-5 minut.
  • Masę kiełbasianą przełożyć na folię. Można formować zarówno dużą kiełbasę, jaki i mniejsze kiełbaski tych samych rozmiarów.
  • Zawinąć w folię, formując walec.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 1 godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić.
  • Przed podaniem zdjąć folię i pokroić.