Jak zrobić kluski kładzione? Sprawdzony przepis na proste kluski obiadowe

2022-07-27
Jak zrobić kluski kładzione? Sprawdzony przepis na proste kluski obiadowe
Autor: Shutterstock Kluski kładzione można serwować z różnymi składnikami - na wytrawnie i na słodko
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kluski kładzione są tanie, bo przygotowane z najprostszych i dostępnych dla każdego składników. Są też łatwe do zrobienia i uniwersalne. Można je zjeść jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa. Sprawdź, jak zrobić kluski kładzione - podajemy dobry przepis na kluski kładzione łyżką.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 5 dag tłuszczu
  • 1 cebula
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do głębokiego naczynia przesiać mąkę, wbić jajka, wlać 1 szklankę wody i roztopione masło. Posolić. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • W garnku zagotować osoloną wodę i metalową łyżką, maczaną w wodzie, kłaść wąskie kluski na wrzątek lub odcinać porcje ciasta łyżką. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować 3-5 minut.
  • Wyjmować łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą i odstawić na chwilę, aż nieco przeschną.
  • Cebulę obrać, drobno pokroić, zarumienić na tłuszczu i polać każdą warstwę klusek. Można także polać je zrumienionym masłem bez cebuli.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Polecamy także przepisy na inne domowe kluski:

Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle"

Lane kluski - klasyczny przepis

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe