Najlepszy przepis na kartacze z mięsem. Ziemniaczane kluski litewskie faszerowane mięsem to prawdziwy rarytas za grosze

2023-03-29
Kartacze
Autor: Shutterstock Kartacze to pyszne danie kuchni podlaskiej
łatwy
60 min
4

Kartacze to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, znane niegdyś na całych kresach. Jada się je także na Litwie, Łotwie i Ukrainie. Są to nadziewane mięsem, spore kluski ziemniaczane, gotowane w mięsnym wywarze. Pyszne, soczyste i bardzo sycące.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki odcisnąć, następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dodać mąkę, wymieszać.
  • Nadzienie: mięso podgotować do średniej miękkości dodając liść laurowy i pieprz. Wyjąć mięso, wywar pozostawić. Zmielić, dodać drobno posiekane cebule, ząbek czosnku, jajko i pieprz.
  • Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać nadzienie, zlepiać i wkładać do gotującego się wywaru.
  • Gotować ok. 15 minut. Czas gotowania zależy od ich wielkości oraz od tego, czy do ciasta dodaje się mąkę i gotowane ziemniaki. Takie z zupełnie surowego ciasta i dość sporej wielkości gotują się ok. 20 minut zanim wypłyną. Po wypłynięciu należy je gotować jeszcze ok. 3-5 minut.
  • Podawać polane tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Polecamy też:

Odmiany ziemniaków: jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?

Szare kluski, przecieraki, żelaziaki: przepis na kluski z surowych ziemniaków

Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie

Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami - to danie robi furorę!

Poniżej, w galerii, znajdziesz jeszcze inne przepisy na kluski z ziemniaków