Kluski z fasoli - prosty przepis na kopytka fasolowe

2021-03-29
Kluski z fasoli - prosty przepis na kopytka fasolowe
Autor: Archiwum Kluski z fasoli to super alternatywa dla kopytek.
łatwy
25 min
4

Fasola to bardzo wszechstronne warzywo z którego można przyrządzić niemal wszystko. Warto mieć jej zapas w domu, zwłaszcza że odpowiednio przechowywana jest bardzo trwała. Dziś podpowiadamy przepis na łatwe fasolowe kluseczki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki fasoli
  • 1 jajko
  • 5  łyżek bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić i zmiksować.
  • Dodać jajko, mąkę i bulion, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  • Zagnieść ciasto, odrywać niewielkie porcje i formować kluseczki.
  • Ciasto pokroić ukośnie w niewielkie kluski, gotować w osolonym wrzątku 5 minut.