Knedle ze szpinaku i sera ricotta

Knedle ze szpinaku i sera ricotta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle ze szpinaku i sera ricotta są miękkie i puszyste. Znakomicie smakują jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • 0,5 kg świeżego szpinaku

  • 1 małe opakowanie sera ricotta

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 4 łyżki masła

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Szpinak umyć i zblanszować przez 4 minuty we wrzątku. Dokładnie osączyć i ostudzić.

  • Koper włoski lekko rozgnieść w moździerzu, wymieszać z jajkiem, ricottą i parmezanem. Do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać.

  • Mąkę wymieszać z tymiankiem. Z masy formować niewielkie knedle i obtoczyć w mące z tymiankiem.

  • W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut.

  • Masło rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć krótko, 1-2 minuty, uważając , aby czosnek nie przypalił się.

  • Knedle podawać polane czosnkowym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Ocena: 2,4

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw