Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Lane kluski na mleku
Autor: Shutterstock Lane kluski na mleku to pożywne śniadanie na ciepło
łatwy
15 min
4

Lane kluski na mleku to śniadanie, które syci na długo. Idealne, gdy poranki witają nas chłodem. Kiedyś kluski lane na mleku były obowiązkowym daniem śniadaniowym na zmianę z kaszą manną i kleikami. Świat się zmienia, ale kwestia naszego porannego komfortu nigdy. Zadbajmy o siebie najlepiej jak umiemy. 

Sekrety klusek lanych na mleku

  • Kluski najlepiej przygotować w dzbanuszku lub innym naczyniu z dzióbkiem. Można również w kubku i ciasto lać z łyżki.
  • Kluski można przygotować również z mąki bezglutenowej, a zamiast mleka użyć napój owsiany. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka (około 450 ml) lub 3 szklanki napoju migdałowego
  • 2 jajka M
  • 2,5 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić do dzbanuszka. Dodać szczyptę soli i zmiksować energicznie.
  • Do jajek dodać mąkę i ucierać do momentu aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
  • Mleko zagotować z 1 szklanką wody. Do napoju migdałowego nie potrzeba dodawać wody.
  • Na wrzące mleko lać ciasto cienkim strumieniem. Zamieszać i zagotować.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej