Słowackie kluski cebulowe

2021-03-29
Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie
Autor: Shutterstock Słowackie kluski cebulowe to tanie danie w wiejskim stylu.
łatwy
30 min
4

Czasami potrzebujemy przygotować obiad maksymalnie prosty, tani i smaczny. Takie są słowackie kluski cebulowe, przypominają nieco nasze polskie przecierki, ale podaje się je obficie polane tłuszczem i zrumienioną cebulą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 4 cebule
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać sól i mąkę i wyrobić ciasto (powinno oddzielać się od ścian naczynia)
  • Z ciasta odrywać niewielkie kluski i wrzucać je do garnka z dużą ilością wrzątku. Gotować aż wypłyną.
  • Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, zrumienić na niej posiekaną cebulę. Gorące kluski podawać polane tłuszczem ze słoniną.