Wykwintne kluski kładzone z szynką i orzechami - to danie robi furorę!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wykwintne kluski kładzione z szynką i orzechami mają tak niesamowity smak, że gdy je raz zrobicie, będziecie wracać do tego przepisu. Szczególnie na uroczyste okazje, bo to danie robi zawsze furorę.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 5 jajek
- 150 g chudej szynki
- 100 g siekanych orzechów włoskich
- 100 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo innych ulubionych świeżych ziół
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku.
- Następnie stopniowo dodawać posiekaną drobno szynkę, zmielone orzechy, sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszać i dodać ubitą na sztywno pianę z białek, przesypując przesianą mąką, startym serem i posikanymi ziołami. Dokładnie wymieszać.
- Łyżką nakładać na osolony wrzątek niewielkie kluseczki, gotować do wypłynięcia. Podawać jako samodzielne dania ze stopionym masłem albo jako dodatek do białych mięs.